Hitta bästa webbhotell? Börja här!


Vad är webbhotell?

Det kan liknas vid ett köpcenter med många affärer. Köpcentret motsvarar webbhotellet och affärerna motsvarar enskilda hemsidor.

Varför behövs ett webbhotell?

I princip så kan man lägga upp en webbplats på sin egen dator eller server, MEN det krävs en hel del saker för att det skall bli riktigt bra. Här är några av de kraven eller saker som är praktiska att ha:

  • Tillåtelse att lägga upp en hemsida som kan nås via ditt Internetabonnemang. Många Internetleverantörer förbjuder helt enkelt att man har en egen webbserver inkopplad via sitt Internetabonnemang. Kolla avtalen!
  • En fast IP-adress. Många Internet-leverantörer använder så kallad dynamisk IP-adress vilket gör det mycket krångligare att kunna ha en egen webbserver.
  • Tillräcklig kapacitet (bandbredd) för att klara av många samtidiga besökare utan att det blir segt att komma åt hemsidor som du har på webbservern.
  • Ett avtal med Internet-leverantören som tillåter tillräckligt mycket webbtrafik utan att det blir dyra extrakostnader om man skulle råka överträda en eventuell månadskvot.
  • Eftersom en webbserver hela tiden är exponerad mot Internet så vill man helst inte ha något känsligt material där. Att använda en webbserver som personlig dator eller företagsserver samtidigt är alltså inte att rekommendera.
  • Man vill inte heller att någon skall kunna hacka och förstöra, manipulera eller missbruka sin webbserver. Därför krävs det att den ALLTID är uppdaterad med de senaste säkerhetsuppdateringarna om man vill känna sig riktigt säker.

Med ett webbhotell så behöver du knappast bekymra dig alls om dessa saker (och det finns en hel del ytterligare). Antagligen blir det i praktiken billigare – i synnerhet om du värderar din egen tid.