Hitta bästa webbhotell? Se startsidan


Vad är webbhotell?

Det kan liknas vid ett köpcenter med många affärer. Köpcentret motsvarar webbhotellet och affärerna motsvarar enskilda hemsidor.

Backup – borde vara självklart och bergsäkert...

Om olyckan är framme och din hemsida försvinner från servern hos ditt webbhotell – vad gör du då? Om allt är som det ska så borde du enkelt kunna få tillbaka din hemsida genom att webbhotellet återställer allt från en aktuell backup.

Skall vi börja med lite olika anledningar till att webbsidan kan försvinna från servern hos webbhotellet? Några tänkbara anledningar är:

  • Hårddisken på servern kraschar.
  • Någon lyckas hacka sig in hos webbhotellet och radera data.
  • Någon anställd gör ett misstag och raderar data.
  • En före detta anställd som är missnöjd går in på webbservern och raderar data.
  • Något program som körs på webbservern fungerar inte som det skall och råkar radera data.

Detta var bara några tänkbara scenarion, det finns många fler.

Det har till och med förekommit att ett webbhotell har haft backup men att hackare har kommit åt den från Internet och förstört backupen också (förutom originalen på webbservern). Jag skulle inte vilja vara ansvarig på det webbhotellet just då...

Om allt skall vara på bästa sätt så bör webbhotellet automatiskt ta backup med jämna mellanrum och ganska ofta. Du bör också kunna återställa en backup själv eller med hjälp av personalen, men då helst utan kostnad. Det finns de webbhotell som tar rejält betalt för en återställning.

Kan jag inte ha backup i min egen dator?

Det är en bra fråga och svaret är: Jovisst, det går bra så länge du gör all uppdatering av din hemsida på din egen dator och sedan skickar uppdaterade sidor till webbhotellet via FTP.

MEN vad händer om du har en blogg som du uppdaterar online? Eller ett forum? Då har du inte längre en färsk kopia på din dator. Då uppstår genast behovet av säker backup via ditt webbhotell.

Om du har en databas är det också viktigt att kontrollera att den omfattas av backupen, det är nämligen inte helt självklart...

Hoppas att jag inte skrämt upp dig för mycket – det är trots allt ganska ovanligt att hemsidor försvinner. Men ju mer hemsidan är värd för dig, desto viktigare blir det med ett webbhotell som har säker backup.