Hitta bästa webbhotell? Börja här!


Vad är webbhotell?

Det kan liknas vid ett köpcenter med många affärer. Köpcentret motsvarar webbhotellet och affärerna motsvarar enskilda hemsidor.

Vad är ett domännamn?

Vad är då ett domännamn? En del säger bara domän eller kanske kallar det www-adress, andra kallar det URL. Det är ett unikt namn för att kunna hitta en hemsida / webbplats.

Egentligen så har alla hemsidor en så kallad IP-adress som består av 4 nummer (0-255) med en punkt emellan varje t.ex. ”209.85.129.132”. Det är dock inte så lätt att komma ihåg. Tänk om alla platser endast blev beskrivna med koordinater för latitud och longitud – det skulle inte bli lätt att komma ihåg de siffrorna…

Som tur är finns det gatuadresser, städer och länder. Av samma anledning finns det domännamn – då kan man kalla en webbplats / hemsida för någonting som du faktiskt kan klara av att komma ihåg t.ex. www.google.se eller www.loopia.se .

Vilket domännamn skall man välja?

Vilka typer av domännamn är bra?

Om du skall ha en hemsida som riktar sig till svenska besökare så är det mest naturliga valet en SE-adress. NU-adresser kan vara ett bra andrahandsval om inte domännamnet är tillgängligt som en SE-adress.

Om du däremot är ute efter en internationell publik så skulle jag i första hand rekommendera en COM-adress. Är COM-adressen du önskar dig redan upptagen så kan du se om NET- eller INFO-adressen är ledig.